Avbryta säsongsanställningen för högskoleprovet

december 19, 2023
av admin
  • I samarbete med hpguiden.se

En säsongsanställning är en anställning där man är anställd under en viss säsong, det vill säga en viss tidsperiod. Det kan vara exempelvis snöskottning under vintertid. Det finns även andra jobb som kräver att man arbetar utomlands. Exempel på en sådan tjänst kan vara barnflicka, eller nanny som det också kallas, i ett annat land. Vilket land det är måste anges i jobbannonsen. Exempel på länder där man kan jobba som barnflicka är Spanien, USA och Italien. Att jobba utomlands kan dock vara mer utmanande, men däremot får man ett perspektiv och lär sig mycket under tiden.

Plugga under säsongsarbetet

I Sverige finns en lag som kallas för studieledighetslagen och med denna har man rätt att ta tjänstledigt från jobbet för att plugga. En arbetsgivare kan alltså inte neka ledighet för studier, de kan däremot kräva att man skjuter på studierna om de kan intyga att det skulle påverka arbetet markant. Det är dock viktigt att ansöka om ledighet i god tid för att arbetsgivaren ska kunna ersätta personen i fråga om så behövs. Detta gäller oavsett vad man ska studera, det behöver alltså inte vara studier som har anknytning till jobbet. Om man däremot ska skriva högskoleprovet kan man inte få tjänstledigt för att studera. Man kan dock ansöka om ledighet för att skriva det, men arbetsgivaren kan neka förfrågan. Studieledighetslagen gäller endast för studier som är planerade. Det vill säga att det måste finnas en fastställd studieplan. Man kan givetvis alltid fråga sin arbetsgivare, men de har alltså rätt att neka självstudier om det inte finns en studieplan.

Vid avbruten säsongsanställning

Precis som med alla anställningar kan man avbryta sin anställning. Vad som gäller för uppsägningstid ska stå i avtalet man upprättade när man anställdes. Det är därför viktigt att kontrollera avtalet innan man skriver under det. Ofta brukar det vara en månads uppsägningstid och den ökar ju längre man är anställd. Vid säsongsanställning kan dock annat anges. Detta eftersom en säsongsanställning endast varar i en viss period. Att läsa igenom anställningsavtalet innan det underskrivs är därför rekommenderat vid en anställning. Arbetsgivaren har rätt att kräva att man jobbar under hela perioden om det finns avtal på det. Det går dock alltid att prata med arbetsgivaren och komma fram till en lösning, men man ska ha i åtanke att om man undertecknar ett avtal är man bunden till det. Vid ett avtalsbrott kan det bli allvarliga konsekvenser.

Det bästa är att prata med arbetsgivaren

En arbetsgivare kan ha viss förståelse för situationen och därför är det alltid bäst att prata med arbetsgivaren först och se om man kan mötas någonstans. I många fall går det att komma fram till en lösning som passar båda parter. I de fall man inte kan komma överens finns det inte så mycket mer att göra och då får man acceptera att det är som det är. Det är därför extra viktigt att ta reda på vad som gäller innan underteckning av avtal. Detta gäller i alla avseenden eftersom det alltid finns förbindelser, liksom rättigheter och skyldigheter.