Det finns som säkerligen alla förstår enorma möjligheter för sol och bad på Gran Canaria. Välj mellan svart lavasand, ökensand från Sahara eller vit korallsand importerad från Västindien att ligga på. Det är tillåtet att bada vid alla stränder på Gran Canaria, men det är förbjudet att spela någon slags bollspel på stranden innan klockan 7 på kvällen.

Nästan 60 av de 236 km av Gran Canarias kust består av stränder av olika beskrivningar, från den imponerande stranden Maspalomas, där du kan hitta 250 hektar sanddyner bredvid havet, till den dolda och orörda stranden i Güigüi, liksom den livliga stranden i huvudstaden, det vill säga stranden Las Canteras.

Som en följd av det milda klimatet och behagliga temperaturer i badvatten (mellan 17 º C under vintermånaderna och 22 ° C under resten av året) är det möjligt att njuta av stränderna hela året.

På de flesta stränder finns ett flaggsystem uppsatt på grund av de starka underströmmarna i vattnet. Ta det försiktigt om du badar på en strand där inga flaggor finns uppsatta och du känner virvlar runt benen. Skillnaden mellan flod och ebb märks tydligt här. Solstol och parasoll finns att hyra på de större stränderna. Parasoller brukar kosta ungefär 2-3€ och solstolar 2-4€, men annars går det ju utmärkt att bara ligga på stranden, och det är ju helt gratis! Vattensporter finns också vid e större stränderna och det städas ofta varje kväll.

Några av stränderna är belägna i särskilt attraktiva miljöer som de ingår i skyddade områden erkända för sin naturliga skönhet och orörda landskap. Det finns också många små vikar och naturistbad av enastående skönhet, varav de flesta ligger på sydkusten av ön. De viktigaste stränderna ligger längs den södra delen av ön, mellan Tarajalillo och Mogán, som är den soligaste och torraste delen av ön. Bergen i interiören fungerar som en barriär mot molnen som kommer från norr, med resultatet att himlen i syd är fortfarande klart praktiskt taget året om, vilket gör det möjligt att njuta av solen och bada i havet på sommaren och vintern.

Varje strand är kopplad till ett turistområde, där du antingen hitta alla bekvämligheter i en stadskärna eller en av stillheten i en liten by, inklusive möjligheten att utöva idrott på det mest underbara naturen och samtidigt njuta av bästa möjliga service.

De 5 bästa stränderna på Gran Canaria

1. Anfi del Mar (Arguineguín)

I orten Arguineguín finns ingen strand, bara pooler. Vill man bada i havet måste man gå eller åka till anlagda stranden Anfi del Mar. Sanden här har skeppats hit från Bahamas, är kritvit och supermjuk. Det är även den enda stranden på ön där man inte bränner fötterna. På helgerna är stranden helt fylld med solbadare, för då kommer kanarieöborna själva hit. Annars är det ganska lugnt. Försäljarna av andelslägenheterna intill stranden lämnar dig i fred om du ber dem. Jetski och trampbåtar finns att hyra. Det anordnas även bussutflykter till grannorterna från stranden. I Arguineguín finns ett några trevliga fiskrestauranger i hamnen. Annars är det de vanliga turistmenyerna som gäller, på de annars ganska få restaurangerna. I Anfi del Mar är det inte speciellt långgrunt utan det blir djupt väldigt nära stranden.

2. Playa del Inglés

Sanden är len och brun ökensand. Långgrunt och inte så mycket vågor. Stranden är enormt bred och lång perfekt att ta lång promenader och att jogga på. Under högsäsong är det väldigt mycket folk här, de flesta ligger och solar samt badar. Det finns också ett stort utbud av aktiviteter som uhyrning av trampbåtar, jetskis, paragliding, kitesurfing, bananbåt mm.  Utbudet av de hundratals restauranger är enormt. Den vanliga turistmaten finns på menyerna. I shoppingcentrumet bredvid finns stora diskon och många barer. Playa del Inglés är hela öns partycentrum med dansa till gryningen. Stranden här är långgrund och det massor av sand att gräva i så utan tvekan väldigt barnvänligt. Detta tillsammans med det stora utbudet av barer och diskon gör den till en av öns favoritstränder oavsett om man är gammal eller ung.

3. Maspalomas

Maspalomas är en underbar del av Gran Canaria, med sina egna öken samt en stor långgrund strand med mjuk ökensand, dock delvis med stenig botten. Det kan ibland blåsa kraftigt här, vilket medför att vågorna kan bli höga. Stranden lockar många besökare men eftersom den är såpass rymlig så märks det inte av.  Finns mycket att göra även på denna strand, samt en bit bort kan man shoppa i den stora gallerian Faro.  En hel del båt- och bussutflykter erbjuds på ett par ställen. Finns ett flertal masställen, största delen riktig turistmat, tyvärr så får man leta länge efter riktig spansk mat. Ett tips är att vara här under den magiska tiden på kvällen, sitta i den lilla öknen och titta på solnedgången. Vill du läsa mer om Maspalomas så har vi skrivit mer här!

4. Puerto Rico

Stranden i Puerto Rico är väldigt vacker, med en  vit och finkornigt len sand. Oftast är det aldrig några vågor samt det är väldigt långgrunt från stranden, vill man ha djupt direkt får man hoppa från någon av bryggorna längs stranden. Stranden har en behaglig och lugn atmosfär, även fast den oftast har mycket med folk samt det förekommer jetskis och andra vattenaktiviteter. Utflykter med buss och båt till grannorter finns på några platser. Finns många restauranger med breda utbud. Barlivet är även det stort och utbrett uppe i stan.

5.  San Agustin

Stranden i San Agustin har även den en mjuk och fin finkornig sand, men lite mörkar färg.  Stranden ligger i en liten bukt och så vågorna tar sig inte ända in vilket bidrar till att vattnet är oftast lugnt och stilla. Det är just detta som karaktäriserar denna strand, dvs lugn och stillhet, det är inte så konstigt att det mestadels är barnfamiljer och pensionärer som väljer att vara här. Det man gör här helt enkelt är att sola, bada och bara ta det riktigt lugnt. Det finns ett litet shoppingcentrum, som heter Tropicana, i närheten, som har det mesta. Mat och dryck finns att hämta på hotellen som har egna restauranger. Uppe i byn finns dock fler att välja på samt i det nämnda shoppingcentrumet. Nattliv finns det inget av här i San Agustin, men blir man sugen på detta så är det gångavstånd till Playa del Inglés

Övriga mycket populära och trevliga stränder är Las Canteras i Las PalmasPuerto de Mogán, Bahía Feliz, Playa de Amadores, samt Costa Meloneras.

Hotell och boende på Gran Canaria

Det finns väldigt många olika hotell att välja bland på Gran Canaria. Det kan vara svårt att hålla reda på alla utan att få en bra lista på alla hotellen. Du kan enkelt få en lista med bilder, info och recensioner/omdömen från tidigare gäster genom att besöka den kostnadsfria hemsidan Hotels.com.
Hemsidan är på svenska och den listar alla hotell med bilder och tydlig information kring hotellen och vad de kan erbjuda. Recensionerna från tidigare gäster är guld värda för dig som planerar att resa. De ger dig opartiska omdömen kring hur det är att bo på hotellet.
Det bästa av allt är att du förbinder dig inte till något när du använder Hotels.com och det är helt gratis att jämföra de olika hotellen. 

Flyg till Gran Canaria

För den som planerar att flyga till Gran Canaria kan vi rekommendera den helt kostnadsfria hemsidan Momondo.seDär får du snabbt och enkelt lista på din dator- eller mobilskärm med olika flyg och avgångar till Gran Canaria. Hemsidan hjälper dig att hitta de billigaste, snabbaste och bästa alternativen när du skall flyga. Använd Momondo.se och se om tjänsten kan hjälpa dig i ditt sökande efter de bästa och mest prisvärda flygresorna. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och jämförelsetjänsten är helt gratis.