Spanien ingår i Europeiska Unionen EU och den valuta som används i Spanien är Euro som har beteckningen €. Euron ersatte den tidigare valutan pesetas som Spanien hade använt i 130 år.

Inom EU har varje medlemsstat präglat och utgett sina egna mynt och sedlar. Men alla sedlar och mynt är användbara inom hela EU-området.

Euro finns i både sedlar och mynt. På en euro går det 100 cent. Det finns 1,2,5,10,20,50 cents mynt och 1€ samt 2€ mynt. I sedlar finns euron i valörerna 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500€.

Växla pengar i Spanien

Om du behöver växla kontanter i Spanien så kan du göra det på ett växlingskontor eller på vissa banker som också kan erbjuda den servicen. Det kan tom finnas enstaka resebyråer och hotell som erbjuder valutaväxling.

Se nuvarande växelkurs för Euro till SEK 

När du växlar till euro så tar växlingskontoret en avgift för tjänsten, antingen i form av en fast avgift eller en rörlig avgift baserad på beloppet. Avgiften finns även inbakad i växlingskursen. Det ser du genom att jämföra skillnaden mellan köp- och säljkurser vilket ofta brukar vara en stor skillnad. Valutaväxlingskontoren tjänar på den sk spreaden mellan köp- och säljkursen.

Här kan du jämföra valutakurser för euro på Europeiska Centralbankens hemsida ECB. Ofta har växlingskontoren en väl tilltagen växelkurs varför det kan vara bra att jämföra.

Ett bra och prisvärt sätt att få tag på kontanter är med ett bankkort/kreditkort som erbjuder låga avgifter och fördelaktiga pålägg på växlingskurserna. De flesta kreditkorten har olika fördelar och vissa kort passar bra som resekort. Det finns flera exempel på bra kreditkort för dig som reser. ICA och Norwegian kreditkort erbjuder avgiftsfria uttag i bankomater utomlands, och med Norwegian kreditkort samlar du dessutom bonuspoäng när du handlar med kortet som du kan omvandla till pengar när du bokar nya resor med Norwegian.

Ett annat bra kort för köp i utländska valutor som tex euro är Santander Kreditkort, de har 0% i valutaväxlingspåslag medans övriga kreditkort har minst 1,5% i valutapåslag. På alltomkreditkort.se kan du läsa mer om kreditkort utan valutapåslag.

Kom ihåg bara att betala dina kreditkortsfakturor i tid och utnyttja bara den räntefria kredittiden så att du inte betalar onödigt dyra räntor när du använder kortet.

Betalningsmetoder i Spanien

Vill du alltid vara säker på att kunna betala för dig i Spanien rekommenderas att alltid ha med sig kontanter. Vissa småbutiker tar bara emot euro i form av kontanter. Ur säkerhetssynpunkt kan det också ibland vara säkrare att bara ha med sig tillräcklig mängd kontanter och inte använda kreditkort för att inte riskera att kortet hamnar i fel händer. Men det ska inte vara någon större risk att handla med bankkortet, tvärtom så är det ett smidigt sätt att betala med.

Kreditkort som Visa, Mastercard, American Express och Diners Club fungerar över hela Spanien åtminstone hos alla större företag och butiker, ofta finns symboler vid entrén eller i kassan som visar om det är möjligt att betala med kort.

Kom ihåg att hålla koll på ditt bankkorts avgifter men kontrollera även att du alltid handlar i lokal valuta då det finns en del företag som erbjuder att betala för köpet i din egen valuta men med kraftigt omräknad växlingskurs.

Vill du använda resecheckar kan det accepteras som betalning vid hotell, restauranger och vissa butiker. Men du klarar dig utmärkt med kontantanter och ett bra kreditkort.