reseledare i spanien

Att vara reseledare är ett roligt och socialt jobb som passar särskilt bra för dig som tycker om att dela med dig av intressanta och spännande upplevelser. Reseledare finns så gott som överallt, då det överallt finns saker relaterade till natur eller kultur som besökare vill passa på att uppleva - och däribland så klart också det vackra och kulturrika Spanien.

Spanien är ett geografiskt stort land med många sevärdheter, och därmed ett roligt land både att besöka som turist och att jobba som reseledare i. Det är därför också bäst att fundera: vill du kunna täcka in ett större område, eller fokusera på en eller några få sevärdheter? För dig som vill kunna guida resenärer över större områden så är det viktigt att kunna lite om allt och att ha en bred kunskapsbas, medan du som vill fokusera på bara en eller några punkter kommer att förväntas att vara expert på det området och att kunna svara på alla möjliga detaljfrågor. Båda kräver alltså att du har lärt dig mycket, men på olika vis.

Tänk även på att det ofta är lätt att lära sig det som du själv har personligt intresse för, och att det alltså inte behöver vara svårt att lära sig detaljer om exempelvis ett museum eller annan sevärdhet - samt att du kommer att besöka samma ställen flera gånger med olika resenärer och därmed kommer ha allt lättare att minnas detaljer i och med den repetitionsträning som detta innebär.

För dig som funderar på yrket så kan det vara bra att veta att en guide eller en reseledare i Sverige tjänar i snitt 24.100 kronor i månaden, enligt uppgifter från 2020, vilket är det högsta det har varit på flera år. Lönen fluktuerar dock något från år till år, och det har skett en årlig ökning varje år sedan 2017, då den genomsnittliga lönen per månad låg på 21.700 kronor.