Sevärdheter

Karnevalen på Teneriffa (februari - mars), denna världskända festlighet tar plats över hela ön, men den glänser med all dess prakt och storslagenhet i städerna Puerto de la Cruz och Santa Cruz . Karnevaler väcker gatorna till liv med grupper och festtåg som sjunger, dansar och firar årets Queen of the karneval och hennes kungliga följe. Puerto de la Cruz firar också de mest relevanta paraden, som är Entierro de la Sardina, ett gigantiskt festtåg som symboliserar begravningen av en krönt handgjorda sardin. För dig med stort djurintresse rekommenderar vi Teneriffas Zoo och djurpark.

Ett underbart sätt att få en känsla av Teneriffa är att se någon av de små kortfilmerna som ligger på sidan.

En annan självklar upplevelse är på Teneriffa är en utflykt till vulkanen El Pico del Teide. Du kan köra bil nästan hela vägen upp till toppen eller följa någon av vandringslederna som leder dit. En utflykt till huvudorten Santa Cruz ger dig bl.a. möjlighet att besöka spännande kyrkor och ortens arkitektur, som är en blandning av stilar från de senaste tre hundra åren, är också värd att upplevas – om du lyckas slita dig från butikernas lockande skyltfönster en stund! Santa Cruz har också en teater och flera museer, där du bland annat kan lära dig mer om öns historia, natur och konst.

Parque Nacional de las Canadas del Teide. Klättra eller åk upp för den vulkaniska toppen för en otrolig utsikt. Toppen Pico del Teide är 3 718 meter hög och det högsta berget i Spanien.

Masca. Turisterna har hittat hit, men byns läge, som ett tegeltäckt örnnäste, motiverar ändå ett besök liksom den vådligt vindlande och vackra bergsvägen hit.

La Orotava. Kanarieöarnas kanske vackraste stad. Tyst och stilla med kolonial prakt, balkongprydda fasader, en väldig katedral och prunkande grönska. Missa inte Casa de los Balcones och kulturinstitutionen Sociedad Liceo de Taoro.

Puenta del Teno. Känsla av världens ände, en känsla av det stora blå och en kompromisslös Atlant mot höga klippor. Dramatisk plats som nås via en ännu mer dramatisk väg. Bad med makalöst siktdjup.

Jardin Botanico i Puerto de la Cruz.Världens äldsta botaniska trädgård med vackra palmer, pigga ödlor och Metallica, växten alltså.

Santa Cruz de Teneriffe. Pulserande storstad med förstklassig shopping, elegant kaféliv, lummiga avenyer och ett underbart konserthus.

La Gomera. Den lilla gröna grannön är perfekt för en utflykt. Båtar avgår från Los Cristianos, ta en kopp kaffe på Transmediterraneas öppna färja och njut av flottiljerna av grindvalar och liror.

Aktiviteter

Teneriffa är en ö som bjuder på många aktiviteter för alla åldrar. Förutom många sevärdheter så finns det mycket natur (Botaniska trädgården, valskådning, papegojuppfödning) och parker som Loroparken med delfinshow och vattenparken Octopus. Det finns även möjligheter till fotosafari och guidade turer.

Teneriffa är också ett äkta paradis för vattensporter, så på de flesta stora stränder hittar man året om alla dessa vatten- och strandaktivitet, eftersom man kan hitta vind året om är vindsurfning väldigt populärt och dykning eftersom vattnet är kristallklart på många ställen och artrikedomen av allt liv under ytan är enormt stor.

Vidare finns det på Teneriffa många konstutställningar, museér och andra kulturella evenemang. Exempelvis på några här ges här under:

  • Den årliga operasäsongen under juli och september i Santa Cruz, samt folklorefestivalen under sommaren.
  • Teaterfestivalen i La Laguna (Teneriffas kulturella huvudstad)
  • Musikfestival på hela ön med kända solister och symfoniorkestrar från hela världen. Teneriffas symfoniorkester har utnämnds till Spaniens bästa orkester och spelar på öns alla scener
  • Internationell naturfilmfestival i Puerto de la Cruz.
  • Musik, teater och film i La Orotava. Konserter och pjäser.

Karnevalen på Teneriffa är öns viktigaste och samtidigt roligaste evenemang som numera lockar många turister från alla världens hörn. Även om karnevalen äger rum på hela ön, så är det huvudsakligen till Santa Cruz de Tenerife man skall åka. Staden förvandlas till ett hav av dansande, maskerade människor som helt enkelt visar sin livsglädje.

Shopping på Teneriffa

Teneriffa, liksom de andra Kanarieöarna, är delvis ett skattefritt område. Så varor som exempelvis tobak, sprit och parfymer är billigare där än i resten av EU-länderna. Resenärer som återvänder från Kanarieöarna behandlas vid tullen som resande från länder utanför Europeiska unionen. I Santa Cruz de Tenerife ligger de allra flesta butiker på gatorna: Villalba Hervás, El Castillo, Doctor Allart, Bethencourt Alfonso och San José samt i den omgivande av Plaza de España och Plaza de la Candelaria.

Vin och mat. Ost, fikon, honung, mandel och torkad frukt är prismässigt bra köp. Rom gjord på sockerrör och honung är populär lokal alkohol från ön. Vina Norte är ett av öns bästa vin och många köper med sig en flaska Cobana som är lokal bananlikör.

Tygarbeten och broderier producerats på Teneriffa sedan slutet av 1700-talet, en trevlig butik är Casa de los Balcones i La Orotava. Broderiskolor har försäljning i Santa Cruz och Puerto de la Cruz.
Blommor är också ett populärt köp och gåva, många köper med sig en Strelitzias, s k papegojblomma med spektakulära orangea blommor, eller fröpåsar. Flera gånger varje vecka finns marknader i Santa Cruz, Alcala, Playa de las Americas och Los Christianos. Fråga på turistkontoren vilka dagar de har öppet.

Teneriffas djurpark och zoo

Visserligen räknas väl detta till sevärdheter, men vi tycker den förtjänar en egen sida, den världsberömda djurparken Loro Parque på Teneriffa är ett fantastisk Zoo som är absolut i världsklass!
Det har bland annat den största och mest diversifierade samling av papegojor i världen, och är känd för många som papegojaparken på grund av detta! Men det har också det största pingvinisberget utanför Antarktis i världen och Europas största delfinarium! Zoo:et har också en gigantisk undervattenstunnel för dig att se hajar i och ett akvarium som var fram tills något år sedan världens största. Med över 13 hektar, skapades  denna djurpark för att djurutrymmen skulle bli större samt att det skull likna deras naturliga miljö i detalj. Glöm inte heller att kolla in gorillor, schimpanser, alligatorer, flamingos, tigrar och jaguarer. Eller kanske besöka den thailändska byn som är uppbyggd mitt i djurparken. Det finns mycket för dig att se och göra! Detta är ett måste för dig att besöka under din vistelse på Teneriffa. Förutom denna så finns det faktiskt en djurpark till som heter Parque Las Aguilas med bland annat en fantastisk örnpark. Denna igger strax utanför Los Cristianos.

Adress: Puerto de la Cruz , tel: 0034 922 373841, webbplats: www.loroparque.com

Golf på Teneriffa

Om man vill ägna sig åt något annat än bara sol och bad så kan passa på att spela lite golf och prova på de fantastiska golfbanorna på Teneriffa. För de riktiga golfentusiasterna så är detta en självklarhet! Teneriffa kan skryta med fem bra golfbanor och två nya ska vara på väg! Med det perfekta väder som är året runt är det inte konstigt att Tenerifffa har blivit en av de främsta destinationerna för en golfsemester!

Golf Del Sur

Denna vackra bana är belägen på södra delen av Teneriffa. Golf del Sur byggdes 1987. Du kommer att märka att färgen på bunkrarna är svarta, då sanden kommmer från den närliggande vulkanen Tiede. Golf del Sur är hembana för tävlingen Tenerife Open där världsstjärnor som Phil Mickelson och Ernie Els är några exempel som försökt ta sig runt på denna spektakulära bana.
Tel: 0034 922 738170

email: [email protected], Websida: www.golfdelsur.net

Real Club de Tenerife Golf Club

På norra delen av ön, ligger den näst äldsta banan i hela Spanien: Real Club de Tenerife Golf Club. Detta är också den enda banan uppe på norra Teneriffa, samt har en fantastisk utsikt över berget Tiede. På sommaren rekommenderas denna bana extra mycket då den är betydligt svalare än de nere i söder, vilket kan vara otroligt skönt. Banan är en par 71 course och väl värt en eller flera rundor på.

Tel: 0034 922 636 607

email: [email protected]

Här nedan presenteras några av de andra golfbanorna som är väl värda en runda.

Golf Costa Adeje
Tel: 0034 922 710000
Fax : 0034 922 710484
email: [email protected]
www.golfcostaadeje.com

Amarilla Golf and Country Club
Tel: 0034 922 730319
Fax : 0034 922 785557
email: [email protected]
www.amarillagolf.es

Golf las Americas
Tel: 0034 922 752005
Fax : 0034 922 795250
email: [email protected]
www.golf-tenerife.com

Los Palos Golf Centre
Tel: 0034 922 169080
Fax : 0034 922 169238
email: golflospalos
www.golflospalos.com

Royal Tenerife
www.realgolftenerife.com
Tel: 0034 922 636607
Fax : 0034 922 636480
email: [email protected] 

Flyg till Teneriffa

För den som planerar att flyga till Teneriffa kan vi rekommendera den helt kostnadsfria hemsidan Momondo.se som jämför priser hos olika flygbolag.
Där kan du snabbt och enkelt få lista på din skärm med olika flyg och avgångar till Spanien. Sajten hjälper dig att finna de billigaste, snabbaste och bästa alternativen när du skall flyga. Använd Momondo.se och testa om deras tjänst kan hjälpa dig.
Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och jämförelsetjänsten är helt gratis.

Hotell och boende

Det finns många olika hotell att välja på i Teneriffa. Utan lite hjälp på traven kan det vara svårt att välja rätt. För att få en lista med bilder, info och recensioner/omdömen från tidigare gäster kan du använda den kostnadsfria hemsidan Hotels.com. Hemsidan är på svenska och den listar alla hotell med bilder och tydlig information. Recensionerna från tidigare gäster är guld värda. De ger dig opartiska omdömen kring hur det är att bo på hotellet. Du förbinder dig inte till något när du använder Hotels.com och det är helt gratis att jämföra de olika hotellen.