Landskapet på El Hierro är väldigt varierande och erbjuder allt från gröna tallskogar, vulkantoppar, böljande ängar, lavarester, steniga kuster, skogar med lagerträd, enorma klippor och ett blått och klart vatten fullt av liv. Samt öns många vandringsleder ger dig ett utmärkt tillfälle att ta dig runt i den sköna naturen till fots eller på cykel. Skärmflygning över öns gröna ängar brukar också vara ett populärt nöje. Den har en yta på 278 km ². Den högsta punkten ligger i mitten av ön, i Malpaso, 1501 meter högt. Liksom alla Kanarieöarna är El Hierro ett stort turistmål som dock besöks av resenärer som tänkt sig en lite aktivare semester då ön lämpar sig mycket väl för vandring, treeking och andra utomhusaktiviteter. Ön har en liten flygplats i orten Valverde där det också ligger en färjeterminal, som båda ansluter främst till Teneriffa.

El Hierro är hem för en unik plats för många ovanliga arter av flora och fauna, såsom El Hierros jätteödla (Latinska namnet Gallotia Simonyi), vilket är en stor och vacker ödla som är unik för El Hierro. För mer information om flora och vegetation på ön se www.hierro-flora.de.

Några saker som kan vara värt att köpa på El Hierro är dessa:

  • Elektronik, klockor, tobak och alkohol säljs nästan skattefritt.
  • Träarbeten i tall, kastanj, mullbärsträ och björk är vanliga i form av skålar, skedar, kastanjetter och soppslevar.
  • Korgarbeten gjorda av palmblad, vass och vide.
  • Alkohol, cigarrer och honung är uppskattade lokala souvenirer.
  • El hierros egen tillverkade honung som utvinns ur palmsav.
  • Det finns en levande gammal hantverkstradition på El Hierro. I byarna Frontera, Valverde, Monacanal och Guarazoca väver kvinnorna överkast, dukar och väskor på ålderdomliga vävstolar.
  • Trähantverk, skålar och mortlar är också traditionsenliga souvenirer, liksom korgar i olika former och storlekar.

Ett tips om du vill se mer av ön så finns det en spansk film från 2009 med namnet Hierro och som utspelar sig på ön. Den rekommenderas dock inte för barn då den är ganska så läskig.

El Hierros historia

El Hierros historia är lång och full med intessanta inslag och sevärdheter, låt oss börja med vad El Hierro betyder, detta är spanska för ordet järn men det är även troligt att namnet härstammar från ordet hero vilket betyder mjölk enligt det språk som ursprungsbefolkningen använde sig av. Öns geologiska historia präglas av en enorm landglidning för 50 000 år sedan när en stor del av ön sjönk ner i havet. Detta skapade den så kallade El Golfo dalen. Den sjunkande landmassan orsakade även en över 100 meter hög flodvåg som hade påverkan på Nordamerikas kust.

Ön var känd i den europeiska historien som nollmeridianen i allmänt bruk utanför den framtida brittiska imperiet. Redan i 2: a-talet ansåg Ptolemaios en definition av nollmeridianen baserat på västligaste punkten i världen, vilket ger kartor med bara positiva (östra) longituder. Under år 1634, styrde Frankrike av Ludvig XIII och Richelieu bestämde att Ferro s meridianen bör användas som referens på kartor eftersom den här ön är den mest västliga läge i den gamla världen och också tänkt att vara exakt 20 grader väster om Paris, så verkligen den exakta placeringen av Ferro aldrig ansågs. Gamla kartor (utanför Angloamerika) har ofta ett gemensamt nät med Paris grader i toppen och Ferro grader kompenseras med 20 i botten. Louis Feuillée arbetade också på detta problem 1724.

Det senare visar sig att den ön El Hierro sig i själva verket är 20 ° 23 '9 "väster om Paris, men Ferro meridian var fortfarande definieras som 20 grader väster om Paris.
"Bimbaches" kallas de människor som levde här, inte att förväxla med guancherna som levde på de andra Kanarieöarna. Bimbacherna var ett fredligt folk som levde i grottor. Efterlämningar av grottmålningar och inristningar finns fortfarande kvar i till exempel Julan-grottan. Man har också hittat rester av begravda, mumifierade kroppar i grottor runt om på ön. Ingen vet riktigt varifrån ursprungsfolken på Kanarieöarna härstammar, men olika teorier förklarar släktskap med berberfolken i Sahara, fenicierna eller de nordiska vikingarna. El Hierro erövrades av spanjorerna under ledning av Jean de Bethencourt i början av 1400-talet. Spanska bönder bosatte sig på ön. Ett feodalt system utvecklades ur det tidigare slavsystemet och varade fram till 1800-talet. Ett tips är att för att kunna utforska alla historiska lämningar så bör man hyra en bil på El Hierro.

Bra att veta om El Hierro!

Ett turistkontor med trevlig och informativ service finns på Calle Licenciado Bueno 3, Valverde, El Hierro. Tel 922-55 03 26, fax 922-55 10 52. Webbsida: www.el-hierro.org

LANDSNUMMER
Sverige +46 Norge +47
Finland +48 Danmark +45

Ambassad: Spanska Ambassaden, Djurgårdsvägen 21 Stockholm, tel 08 – 667 94 30, www.maec.es/Subwebs/Embajadas//Estocolmo

Svensk ambassad: Sveriges ambassad,?Calle Caracas 25, Madrid
tel +34-91-702 2000, www.swedenabroad.com

Mer information om svenska konsulat och svenska ambassaden i Spanien eller på www.Spanienguiden.se

El Hierro betraktas som ett  förhållandevis lugnt och säkert resemål. Småstölder kan självklart förekomma som överallt annars, kom ihåg att alltid ha koll på dina saker. Det kan vara bra att tänka på att stänga hotellrumsfönstret. Förvara gärna värdesakerna i hotellets värdefack. Om du hamnar i nöd gäller telefonnummer 112. Polisen har nummer 091, och läkare 062.