När Nerja grundades är okänt, men det verkar som om den har funnits som stad i redan på tiden så Aberramán III regerade. De första skriftliga nyheter om Nerja är den arabiska poeten Ibn Sadi, en resande som passerade under året 917 och som skrev att det var en liten by omgiven av lummiga marknader samt med ett väldigt vackert läge ut mot Afrika. Nerja har varit bebott i mer än 25.000 år, från tiden för den äldre stenåldern. Man har kunnat konstatera detta med hjälp av lämningar,målningar och föremål som man funnit inne i "La Cueva de Nerja" (Nerjas Grottor).

Detta var under en tid präglad av vävnad och silkesproduktion med en känd spansk textilindustri som kommit till världsberömmelse och prakt. Araberna gav denna by ett namn, Naricha eller Narija (frodig vattenkälla). Slottet som en gång låg ovanför Nerja, vars kvarlevor fortfarande kan observeras i den vinkel som utgör vägen till Frigiliana i korsningen med det gamla stenbrottet. På denna tiden var det en liten stad omgiven av fält och som låg intill floden Chillars utlopp. Den hade ett gott rykte för sina fabriker där man framställde sidentyger i olika färger, och som sedan exporterades ända till Damaskus.

Efter åtta sekel med herravälde samt oräkneliga krig och oroligheter, driver de katolska kungarna ut araberna och befolkar de återerövda områdena. Väster om Balcón de Europa, (fästning tidigare känd som "La Batería"), fanns ännu en fästning, kallad "La Torre de los Guardas" belägen ovanför viken "Cala del Salón". Före denna blev fästningen kallad "Castillo Alto" byggd, för att beskydda befolkningen emot anfallen från de nordafrikanska piraterna, speciellt de från Algeriet, vilket pågick ända till år 1569.

Omkring 1505 började man bygga bostäder i närheten av "La Torre de los Guardas" och på så sätt uppstod det en ny stadskärna. Oroligheterna som morerna skapade (muslimer omvända till kristendomen) stoppades och återigen började en ny och lång period av fred. Omkring år 1588 påbörjas arbetet med att bygga den första sockerfabriken i flodbädden av Rio Chillar. Detta gjorde att odling av sockerrör tog fart och man ändrade på flodens normala vattenväg och fick därmed ny odlingsmark.

Flyg till Nerja

För den som skall flyga till Nerja kan vi rekommendera den helt kostnadsfria hemsidan Momondo.se.
Där kan du snabbt och enkelt få upp en lista med olika flyg och avgångar till Nerja.
Hemsidan hjälper dig att hitta de billigaste, snabbaste och bästa alternativen när du skall flyga.
Använd Momondo.se och testa om deras tjänst kan hjälpa dig. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och jämförelsetjänsten är helt gratis.

Boende och hotell

Det finns väldigt många olika hotell att välja på i Nerja. För att få en lista med bilder, info och recensioner från tidigare gäster kan du använda den kostnadsfria hemsidan Hotels.com.
Hemsidan är på svenska och den listar alla hotell med bilder och tydlig information. Recensionerna från tidigare gäster är guld värda. De ger dig opartiska omdömen kring hur det är att bo på hotellet.
Du förbinder dig inte till något när du använder Hotels.com och det är helt gratis att jämföra de olika hotellen.