Spansk mat

Spanien är ett land som med sin Spanska mat har en ganska annorlunda matkultur gentemot Sverige. Det är inte själva maten i sig som är speciellt annorlunda utan mer upplägget och måltidsfördelningen. Spansk mat äts främst vid lunch som är ett väldigt viktigt mål med den spanska siestan. Middag ska man inte förvänta sig för än sent på kvällen, oftast inte före 21:00 men inte så sällan går spanjorer ut och äter vid 22-23 på kväll- nattkvisten.

Den spanska matens nationalrätt är Paella som är en risrätt där man lägger i skaldjur, musslor och räkor, annars så är Tortilla en känd och smaskig spansk rätt som är en form av omelett.

Förutom Spaniens nationalrätt är annars Tapas det som är välkänt för oss frekventa besökare i Spanien. Tapas är smårätter, Tapas äts vanligtvis i form av mellan två till fyra rätter, beroende på person och hunger. De ätes oftast i två till tre omgångar så att man kan äta maten med gott vin eller öl i lugn och ro. Är man fler än en person så kan man välja två till fyra rätter var så att alla kan smaka av varandra och så äter man kanske från en stor tallrik  i mitten. Tapas är verkligen det äkta spanska sättet att äta och är lite synonymt med det spanska köket. Tapas är härliga att ätas speciellt med tanke på det spanska klimatet som kräver en viss typ av Spansk  mat för att matcha värmen, då ofta dess smårätter är ganska så starkt kryddade.

Skriv en kommentar eller tipsa oss om något