Land:  Spanien  Spanien

Region: Kanarieöarna (Islas de canarias)

Huvudstad på Teneriffa:  Santa Cruz

Areal: 2035 km²
Befolkningsmängd: 887 078 (2009)

Befolkningstäthet: 436 invånare/km²

Högsta punkt: Berget Teide, 3718 meter

Kuststräcka: 237,83

Tidszon: -1

Teneriffa är en av de absolut populäraste semesterdestinationerna i Europa, med sina underbara stränder och med det perfekt jämna varma klimatet året om gör ön unik!

Teneriffas största inkomst är turismen men stora mängder bananer odlas framför allt på den norra delen av ön. Cirka 300 ton bananer exporteras varje år från Teneriffa och det mesta går till Spaniens fastland. Klimatet gör det också möjligt att odla mycket annat på ön, till exempel citrusfrukter, kaffe, kaktusar, meloner och avokado.

En av Teneriffas matspecialitéer är Conejo en Salmorejo som är kanin i en marinad. En annan specialitet är Papas arrugadas som är ett tillagningssätt av potatis där skillnaden mot vanlig potatis är att man kokar den i havsvatten med skalet på tills allt vatten har ångats av. Förutom många olika fiskrätter serveras även Spaniens nationalrätt paella på ön.                                                                                                      Ön har flera olika klimat. På Teneriffas nordsida och nordöstra sida är klimatet väldigt blandat. Oftast är det så att på morgonen är det helt klart sedan framåt dagen blir det mer och mer molnigt och framåt eftermiddagen blir det ofta mulet. Den södra delen av ön har fler soltimmar än den norra. På öns västra sida är landskapet bergigt vilket gör att nederbördsmängden är högre där än på andra delar av ön.

Los Cristianos på Teneriffa

Los Cristianos är en liten men väldigt populär stad på södra Teneriffa. Los Cristianos ligger precis bredvid orten Playa de las Americas som den mer eller mindre vuxit ihop med. Här kan du snabbt och enkelt således ta dig mellan de två absolut populäraste semestertillhålendär du kan gå mellan de olika städerna på en palmkantad strandpromenad. Lite unikt är den anlagda stranden Playa de las Vistas där sanden kommer från Sahara.

Från den palmkantade strandpromenden i Los Cristianos har du närhet till det mesta, hamnen, centrum, och den gamla stadsdelen med sina smågator. Här finns det hantverksbutiker, och små caféer och bagerier. Strandpromenaden går ända till Playa de las Americas, och avståndet mellan Los Cristianos och Playa de las Americas är ca: 4 km, så dessa städer har mer eller mindre vuxit samman. I Los Cristianos är det lite lugnare, mer barnvänligt med långgrunda stränder, och ett trevligt kvällsliv. Här är det fina stränder och ett bra utbud av restauranger som serverar allt från kanariska specialiteter till mer skandinavisk mat.

Teneriffas historia

Ön bildades för omkring 7 miljoner år sedan och troligen var den från början tre olika öar. När en jättelik vulkan sköt upp 6 000 meter i höjden sammanfogades de tre öarna till en. Denna vulkantopp förstördes sedan av ytterligare vulkanaktivitet och därefter bildades Cañadaskratern som finns på 2 000 meters höjd och har en omkrets på 45 kilometer. Senare bildades vulkanen Teide av andra vulkanutbrott vid den nordvästra kanten. Det senaste utbrottet på Teneriffa var år 1909 och det var vulkanen Chinyero, nordväst om Teide, som hade utbrott i tio dagar.

Los Cristianos 1960

Romarna kallade Teneriffa för Nivaria (av det latinska nix eller nivis som betyder snö) och refererade till snön på toppen av vulkanen Teide. Även namnet Teneriffa går att härleda till Teide och användes av guancherna på grannön La Palma. “Tene” betyder berg och “ife” vit (bokstaven r lades till av spanjorerna). För invånarna på Teneriffa fick ön namnet Chenech, Chinech eller Achinech.

När Teneriffa erövrades av spanjorerna omfattade ön nio särskilda menceyatos som de små guanchiska kungadömena kallades. Även om de spanska styrkorna under ledning av militärguvernören Alonso Fernández de Lugo led ett svidande nederlag mot guancherna i det första slaget vid Acentejo 1494 så förlorade guancherna Kastiliens krona mot högre teknologi och sjukdomar den 25 december 1495.

Strandliv 1962

Liksom på de andra öarna i arkipelagen var ursprungsbefolkningen slavar eller led av sjukdomar samtidigt som immigranter från olika delar av det Spanska imperiet (Portugal, Flandern, Italien och Tyskland) bosatte sig på ön. Ursprunglig barrskog på ön röjdes för att lämna plats för odling av sockerrör på 1520-talet. Under de följande århundradena var öns ekonomi koncentrerad runt produktionen av bland annat vin, färgämne från cochinellöss och bananer.

Den 25 juli 1797 attackerade britterna under ledning av Horatio Nelson huvudstaden Santa Cruz där generalkaptenen hade sitt huvudkontor. Efter en häftig strid slogs britterna tillbaka och Nelson förlorade sin högra arm då han försökte landstiga vid kusten. Den 5 september gjordes ett nytt försök att landstiga i Santiagos hamn men försöket slogs tillbaka av invånarna som stod och kastade sten på britterna från klipporna i Los Gigantes.

Mindre fientliga besökare anlände till ön under de följande århundradena. Naturforskaren Alexander von Humboldt besteg Teides topp och skrev om öns skönhet. Turisterna började att komma till ön på 1890-talet och de besökte framförallt städerna Puerto de la Cruz och Santa Cruz på den norra ön.

Flyg till Teneriffa

För den som planerar att flyga till Teneriffa kan vi rekommendera den helt kostnadsfria hemsidan Momondo.se som jämför priser hos olika flygbolag.
Där kan du snabbt och enkelt få lista på din skärm med olika flyg och avgångar till Spanien. Sajten hjälper dig att finna de billigaste, snabbaste och bästa alternativen när du skall flyga. Använd Momondo.se och testa om deras tjänst kan hjälpa dig.
Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och jämförelsetjänsten är helt gratis.

Hotell och boende

Det finns många olika hotell att välja på i Teneriffa. Utan lite hjälp på traven kan det vara svårt att välja rätt. För att få en lista med bilder, info och recensioner/omdömen från tidigare gäster kan du använda den kostnadsfria hemsidan Hotels.com. Hemsidan är på svenska och den listar alla hotell med bilder och tydlig information. Recensionerna från tidigare gäster är guld värda. De ger dig opartiska omdömen kring hur det är att bo på hotellet. Du förbinder dig inte till något när du använder Hotels.com och det är helt gratis att jämföra de olika hotellen.