Att ta sig runt på ön görs mycket fördelaktigt med öns busslinjer. Från huvudstaden Valverde går flera gånger per dag bussturer till andra delar av ön. Bussar avgår mot huvudstaden på morgonen varje dag utom söndag. Från Valverde går bussar tillbaka till byarna runt tolvtiden . Det finns oftast ett par taxibilar i de flesta små byarna som man också alltid kan ta. Taxinumret är tel 922-55 07 29. Hyrbil är ett annat alternativ för utflykter till alla sevärdheter och aktiviteter på El Hierro.

El Pinar heter det stora skogsområdet i mitten av ön. De stora tallskogarna är bra vandring och cykelområden. I mitten av El Pinar ligger en campingplats med eldningsmöjligheter (ved finns), färskt dricksvatten, toaletter, lekplats och till och med en fotbollsplan! En annan campingplats finns vid den lilla bäcken Tacorón.

Albarrada som ligger nära San Andrés är en plats där du finner ruiner efter öns första bosättning.
På andra sidan av vägen från Albarrada finns El Garoe, vilket är ett heligt träd som ursprungsbefolkningen dyrkade. Det påstås att trädet sög upp kondenserad fukt från bladen och att människorna samlade vatten direkt från trädet. Men under någon gång på 1600-talet var skedde en olycka som i form av ett blixtnedslag vilket träffade och slog ner i trädet, men ett nytt träd planterades på exakt samma plats som det förra hade stått av befolkningen.

La Peña heter utsiktsplatsen varifrån du kan blicka ut över den stora El Golfo-dalen. Där finns också en modern restaurang byggd av Cesar Manrique.

Dyker gör du bäst utanför La Restinga som är en liten fiskeby längst ner i södra delarna av El Hierro. Här finns två dykcenter som är öppna året runt. Las Montañesas är en av de äldsta byarna på ön. Byn är numera övergiven men fortfarande brukas åkrarna runt omkring. Några av husen har renoverats och hyrs ut som semesterhus. Byn ligger strax ovanför Guarazoca och Monacanal.

Tamaduste är orten dit befolkningen från Valverde reser på semester. Här kan man också bada i den lilla naturhamnen. De vita husen ligger omgivna av svarta lavalandskap.

Roque de la Bonanza, är en av El Hierros mest berömda sevärdheter. Den märkliga klippformationen reser sig över 200 meter ur havet och går att se från Las Playas, åtta kilometer söder om Timijiraque.

Glöm inte att provsmaka öns egna specialitet, en honung från ön som utvinns ur palmsav som är en populär produkt som många turister köper med sig hem.

Naturpooler & Bad på El Hierro

Ön El Hierro har inte som de övriga Kanarieöarna fullt med långgrunda sandstränder, dock har de några få, där den populäraste heter Timijiraque och ligger byn La Estaca, se mer nedan. Ön har i stället för klassiska stränder desto bättre många helt fantastiskt vackra naturliga simbassänger och naturpooler i vulkaniska håligheter längs hela kusten.

El Hierros populäraste badplatser är dessa:

- Timijiraque och ligger byn La Estaca. Timijiraque har fin, småkornig och rödaktig sand och en del sten, är 200 meter lång och i genomsnitt 10-20 meter bred. Vågorna är måttligt höga eller höga under nästan hela året, vilket utnyttjas av kite- och vågsurfare.
Bekvämligheterna är många, från restauranger till övervakning och varningssystem för eventuell fara. Här finns också ett fint område för egen matsäck och telefoner.

- La Caleta, i Valverde. Se nedan

- Las Playas, i Valverde

- Las Restinga, i byn La Frontera

- El Tamaduste i byn med samma namn

- Charco Manso, i Valverde

- Charco de los Sargos, i El Golfo

Restauranger och mat på El Hierro

Maten som serveras på de flesta av öns restauranger är typisk kanarisk och dagens meny på en mellanklassrestaurang kostar ca 110-150 kr samt det som du mycket möjligt  kommer att erbjudas på menyn är utsökta rätter och tillbehör:

Mojo, en sås i många varianter att dippa det mesta i.
Papas arrugadas, små potatisar som ångkokas i saltvatten. Äts med skalet på och dippas i mojosås.
Potaje de berros, en soppa av vattenkrasse.
Rancho canario, en sorts buljong med tjocka nudlar och bitar av potatis och kött.
Canejo en salmorejo, canejo som betyder kanin, serveras då i marinad, med svart pudding och avokado.
Sancocho canario, salt fisk med mojosås.

Bra restauranger

Brasero San Fleit, ligger i Valverde

Serverar smakfulla sandwich med färsk fisk som pålägg. Man sitter vid långa picknickbord av trä och det självklara stället för invånarna på kvällskvisten, där den trevlig bar utanför oftast är fullsatt.

Brisas de Asabanos, ligger i Valverde

Denna trevliga restaurang ligger ovanpå byns Apotek, med utsikt över huvudgatan. Stället anses ha Valverdes bästa matupplevelse  och har som paradnummer, sin supergoda stek med den lokala osten på.

Casa Juan, ligger i byn La Restinga

Utsökt skaldjursrestaurang främst. Väldigt vänlig stämning, populärt bland byborna själva samt serverar stora portioner färsk fisk, goda soppor. Varmt rekommenderad.

El Refugio, ligger i byn La Restinga

Fisk- och skaldjursrestaurang likaså. Restaurangen har en egen fiskebåt, där man kan köpa fisken direkt från båten. Stället ligger ett stenkast från stranden. Finns en bur utanför med flera kanariefåglar som kvittrar, så det är lätta att hitta dit var man än befinner sig i La Restinga.

La Mirada Profunda, ligger i Valverde

Modern bistrorestaurang, där man inte har menyer utan det är ställets utomordentligt duktiga kock som serverar det han har förberett. Så förbered er på alltifrån kycklingrätter, kötträtter till en smarrig fiskrätt. Alla med en mer internationell prägel än de övriga restauranger ovanför som serverar mer typisk spansk- och kanarisk mat.