Funderar du på att flytta till Spanien? Spanien ligger i topp när det gäller drömlandet för oss nordbor att flytta till! Bostadskostnaderna är betydligt lägre än i Sverige och priserna på fastigheter har sjunkit drastiskt de senaste åren men har nu börjat återhämta sig.

Flytta till Spanien – ett stort steg utan hinder

Tack vare Sveriges och Spaniens samarbete med EU är det numera lättare än någonsin att flytta till Spanien och andra länder i Europa. Tack vare medlemskapet in Europeiska Unionen kan man utan problem köpa eller hyra bostad och utan att söka visum jobba i andra länder i Europa, Spanien inkluderat. Detta har lett till att allt fler svenskar skaffar fritidshus, eller rentav permanent flyttar till Spanien för det fina landets eller jobbets skull.

Anledningar till att göra det

Det finns tonvis med olika anledningar varför folk funderar på, vill eller genomför en flytt till Spanien från Sverige. En av de största anledningarna för privatpersoner är den utsökta kultur och det fina klimat Spanien har. Att flytta till Spanien innebär att man bor i ett av de sydligaste oc därmed också i genomsnitt varmaste länderna i Europa, vilket många från Sverige föredrar som är vana vid ett allt kallare klimat. Andra anledningar kan vara att man flyttar dit för att man har fått ett jobb där. Spanien är ett av de största och viktigaste ekonomierna i Europa och erbjuder därmed också många jobbmöjligheter. Därför flyttar många svenskar till Spanien för att deras jobb kräver att de bor där.

Leva som pensionär i Spanien

För många som går mot sina sista arbetsår har tanken att pensionera sig i Spanien slagit många. Att pensionera sig i Spanien har sina fördelar ifall man vill få ut mer pengar av sin pension. Självklart får man inte glömma solen och de vackra stränderna när man funderar på att flytta till Spanien efter sin pension. Pensionering i Spanien innebär många fördelar som lägre skatt på pensionen, man slipper 10-årsregeln och det är också mycket lättare att få fastighetsuppskov. Ifall man sak pensionera sig utomlands är Spanien ett bra val trots att de inte är något av de länder som man direkt tänker på ifall man vill få låg skatt. Mer om just regler kring pension i Spanien kan du läsa på Spanienforum.se.

Hur man flyttar till Spanien

Eftersom både Sverige och Spanien som sagt är med i EU behöver man inte tänka på några former av visum när man flyttar till Spanien. Därför är det två saker som är viktiga när man genomför en flytt till Spanien. Den första är att man måste hitta en passande resväg ned. Har man mycket saker med sig måste man hitta ett sätt att transportera dem. Det andra är att hitta någonstans att bo, detta görs enkelt genom den uppsjö av hemsidor om boende i Spanien det finns på nätet.

Bostadskostnaderna är betydligt lägre än i Sverige och priserna på fastigheter har sjunkit drastiskt de senaste åren, i vissa områden upp till 65 % på grund av de senaste årens fastighetskris i Spanien och övriga världen. Det är med andra ord ett mycket bra köpläge i Spanien just nu. Men man måste komma ihåg också att långt ifrån alla områden har sjunkit så mycket. Bostadskostnaden för en egen lägenhet kan ligga på under 1000 sek per månad. Via uppskovssystemet som finns i Sverige kan även skatten skjutas på framtiden vid köp av en bostad i Spanien.

Klimatet
För många är det underbara medelhavsklimatet den största anledningen till att man vill bo på Spanien, det finns självklart en viss variation inom landet samt Mallorca har sitt speciella klimat liksom Kanarieöarna. Att bada i havet och ligga på stranden kan man inte direkt göra med något större behag i norra Spanien, men detta går bra i södra delarna av landet samt på Kanarieöarna.

Jobb
Att jobba i Spanien är för många en härlig dröm samt någonting man gärna skulle vilja göra, men det behöver inte vara bara en dröm! Många svenskar har Spanien som arbetsplats och hemort, och det behövs oftast bara att man verkligen vill något riktigt mycket samt att man arbetar hängivet mot detta mål!

Efter de senaste årens globala kris så är arbetslösheten bland mäniskor i Spanien hög, så det kan vara svårt att få jobb här som utlänning. Är man intresserad av att jobba i Spanien så det nästan en förutsättning att man pratar spanska, samt ytterligare språk är självklart ett stort plus. De vanligaste branscherna samt där det är störst möjlighet att få  arbete inom,  guide hos reseföretag, sightseeing, samt tjänster på hotell eller barer.

Starta eget företag i Spanien
Ifall man flyttar till Spanien och har drivit företag hemma i Sverige så kan det vara en bra idé att fundera på att flytta med sitt företag eller helt enkelt start upp ett nytt företag i Spanien. Det finns även många andra, oftast skattemässiga, fördelar med att ha företag i Spanien.

Vem som helst kan starta företag i Spanien. Det räcker alltså med en juridisk eller fysik person. Det som krävs är att bolagsordningen översätts till spanska och därefter godkänns. Man måste även utse en ”administrador” vilket är mer eller mindre motsvarande vår svenska VD-post. Utöver detta krävs inte speciellt mycket annorlunda saker än när man startar ett svenskt bolag. Aktieinsatsen är 3100  Euro.

Sjukvård
Sjukvården är mycket god i Spanien och till skillnad från i Sverige kostar det inget att gå till doktorn. Behöver du medicin så kostar det för pensionärer inget alls och för alla andra är kostnaden en väldigt låg jämfört med vad de kostar hemma i Sverige.  Spanien är ett av de länderna i Europa med flest sjukhus i förhållande befolkningsantal, samt många sjukhus ligger i den absoluta toppen vad gäller modern utrusting och kunskap.

Hundhem/hundpensionat i Spanien

Vi kommer här lägga in länkar till spanska hundhem och andra sidor gällande detta i Spanien för er som är intresserade, samt om ni har vägarna förbi någongång och kanske kan donera lite koppel, foder, leksaker eller nåt annat.. Fyll gärna på listan om ni vet något annat! Maila då [email protected]

 • www.ada-hundar.org/
 • www.julierescue.com
 • www.pjasenshundhem.se/dogs/span_dogs.php
 • www.personal.telefonica.terra.es/...2/apan/om.html
 • www.hundrondellen.se/hundhem2.php

4 kommentarer

 1. Irma Thomasson
  |

  Hej! Har en fråga som gäller ”Ett separat intyg för pensionär som reser till Spanien. Komplement till EU-kort mm). Är det för pensionärer som ska bo i Spanien en längre tid eller det gäller även för vi som reser kanske charterresa 1-4 veckor? Har kontaktat Försäkringskassan, men ingen vet så mycket om detta papper. Samma med bekanta som reser och är borta ett par månader – ingen har hört talas om detta. Som tydligen kan vara en förmån? Men jag tycker att det borde väl räcka med det vanliga kortet – EU-kortet! Men i alla fall så är jag mycket tacksam för att få svar – då tydligen ingen myndighet här i Sverige kan svara mer än att hänvisa till sina sidor om jag inte blir mycket klokare av! Och en sista fråga? – från vilket år började detta i så fall gälla? vänligen Irma Thomasson

  • admin
   |

   Hej Irma.

   Det är tyvärr inget som jag känner till.

   Mvh admin på Spanienguiden

  • Jorma
   |

   Ja, du kan få ett särskilt pensionärsintyg från Försäkringskassan. Det gör att du kan köpa läkemedel till ett reducerat pris i samband med nödvändig vård. Beställ intyget från Försäkringskassan genom att ringa 0771-524 524 eller mejla [email protected].

 2. Bruno
  |

  Min hustru är tysk medborgare men med svenskt personnummer. Något speciellt vi behöver ta hänsyn till?

Skriv en kommentar eller tipsa oss om något