Spanienforum.se hjälper skandinaver att att planera sin flytt till Spanien.

Gå direkt till deras tjänst här.


Funderar du på att flytta till Spanien? Spanien ligger i topp när det gäller drömlandet för oss nordbor att flytta till! Bostadskostnaderna är betydligt lägre än i Sverige och priserna på fastigheter har sjunkit drastiskt de senaste åren men har nu börjat återhämta sig.

Att flytta till Spanien – ett stort steg utan hinder

Tack vare Sveriges och Spaniens samarbete med EU är det numera lättare än någonsin att flytta till Spanien och andra länder i Europa. Tack vare medlemskapet in Europeiska Unionen kan man utan problem köpa eller hyra bostad och utan att söka visum jobba i andra länder i Europa, Spanien inkluderat. Detta har lett till att allt fler svenskar skaffar fritidshus, eller rentav permanent flyttar till Spanien för det fina landets eller jobbets skull.

Att flytta till Spanien – anledningar till att göra det

Det finns tonvis med olika anledningar varför folk funderar på, vill eller genomför en flytt till Spanien från Sverige. En av de största anledningarna för privatpersoner är den utsökta kultur och det fina klimat Spanien har. Att flytta till Spanien innebär att man bor i ett av de sydligaste oc därmed också i genomsnitt varmaste länderna i Europa, vilket många från Sverige föredrar som är vana vid ett allt kallare klimat. Andra anledningar kan vara att man flyttar dit för att man har fått ett jobb där. Spanien är ett av de största och viktigaste ekonomierna i Europa och erbjuder därmed också många jobbmöjligheter. Därför flyttar många svenskar till Spanien för att deras jobb kräver att de bor där.

Hur man flyttar till Spanien

Eftersom både Sverige och Spanien som sagt är med i EU behöver man inte tänka på några former av visum när man flyttar till Spanien. Därför är det två saker som är viktiga när man genomför en flytt till Spanien. Den första är att man måste hitta en passande resväg ned. Har man mycket saker med sig måste man hitta ett sätt att transportera dem. Det andra är att hitta någonstans att bo, detta görs enkelt genom den uppsjö av hemsidor om boende i Spanien det finns på nätet.

Bostadskostnaderna är betydligt lägre än i Sverige och priserna på fastigheter har sjunkit drastiskt de senaste åren, i vissa områden upp till 65 % på grund av de senaste årens fastighetskris i Spanien och övriga världen. Det är med andra ord ett mycket bra köpläge i Spanien just nu. Men man måste komma ihåg också att långt ifrån alla områden har sjunkit så mycket. Bostadskostnaden för en egen lägenhet kan ligga på under 1000 sek per månad. Via uppskovssystemet som finns i Sverige kan även skatten skjutas på framtiden vid köp av en bostad i Spanien.

Klimatet
För många är det underbara medelhavsklimatet den största anledningen till att man vill bo på Spanien, det finns självklart en viss variation inom landet samt Mallorca har sitt speciella klimat liksom Kanarieöarna. Att bada i havet och ligga på stranden kan man inte direkt göra med något större behag i norra Spanien, men detta går bra i södra delarna av landet samt på Kanarieöarna.

Jobb
Efter de senaste årens globala kris så är arbetslösheten bland mäniskor i Spanien hög, så det kan vara svårt att få jobb här som utlänning. Är man intresserad av att jobba i Spanien så det nästan en förutsättning att man pratar spanska, samt ytterligare språk är självklart ett stort plus. De vanligaste branscherna samt där det är störst möjlighet att få  arbete inom,  guide hos reseföretag, sightseeing, samt tjänster på hotell eller barer.

Sjukvård
Sjukvården är mycket god i Spanien och till skillnad från i Sverige kostar det inget att gå till doktorn. Behöver du medicin så kostar det för pensionärer inget alls och för alla andra är kostnaden en väldigt låg jämfört med vad de kostar hemma i Sverige.  Spanien är ett av de länderna i Europa med flest sjukhus i förhållande befolkningsantal, samt många sjukhus ligger i den absoluta toppen vad gäller modern utrusting och kunskap.

Hotell och boende i Spanien

Det finns väldigt många olika hotell att välja på i Spanien. Utan lite hjälp på traven kan det vara svårt att välja rätt. För att få en lista med bilder, info och recensioner/omdömen från tidigare gäster kan du använda den kostnadsfria hemsidan Hotels.com. Hemsidan är på svenska och den listar alla hotell med bilder och tydlig information. Recensionerna från tidigare gäster är guld värda. De ger dig opartiska omdömen kring hur det är att bo på hotellet. Du förbinder dig inte till något när du använder Hotels.com och det är helt gratis att jämföra de olika hotellen. Flyg till Spanien

För den som planerar att flyga till Spanien kan vi rekommendera den helt kostnadsfria jämförelsesidan Momondo.se.
Där kan du snabbt och enkelt få lista på din skärm med olika flyg och avgångar till Spanien. Sajten hjälper dig att finna de billigaste, snabbaste och bästa alternativen när du skall flyga.
Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och jämförelsetjänsten är helt gratis hos Momondo.se.4 kommentarer

 1. |

  Hej! Har en fråga som gäller ”Ett separat intyg för pensionär som reser till Spanien. Komplement till EU-kort mm). Är det för pensionärer som ska bo i Spanien en längre tid eller det gäller även för vi som reser kanske charterresa 1-4 veckor? Har kontaktat Försäkringskassan, men ingen vet så mycket om detta papper. Samma med bekanta som reser och är borta ett par månader – ingen har hört talas om detta. Som tydligen kan vara en förmån? Men jag tycker att det borde väl räcka med det vanliga kortet – EU-kortet! Men i alla fall så är jag mycket tacksam för att få svar – då tydligen ingen myndighet här i Sverige kan svara mer än att hänvisa till sina sidor om jag inte blir mycket klokare av! Och en sista fråga? – från vilket år började detta i så fall gälla? vänligen Irma Thomasson

  • admin
   |

   Hej Irma.

   Det är tyvärr inget som jag känner till.

   Mvh admin på Spanienguiden

  • Jorma
   |

   Ja, du kan få ett särskilt pensionärsintyg från Försäkringskassan. Det gör att du kan köpa läkemedel till ett reducerat pris i samband med nödvändig vård. Beställ intyget från Försäkringskassan genom att ringa 0771-524 524 eller mejla kundcenter@forsakringskassan.se.

 2. Bruno
  |

  Min hustru är tysk medborgare men med svenskt personnummer. Något speciellt vi behöver ta hänsyn till?

Skriv en kommentar eller tipsa oss om något