Installera solceller i Spanien

augusti 2, 2023
av admin
  • Solceller i Spanien

I början av 2000-talet beslutade den nya spanska regeringen om att lagstifta om en avkastning om 8 % för solcellsanläggningar, vilket ledde till en ökad installation av solceller. År 2008 gjorde den ekonomiska krisen att investeringar i solceller blev osäkra när lagen om avkastningen togs bort. Sedan dess har solceller genomgått flera förändringar, inklusive införandet av en solskatt, men numera har Spanien tagit bort solskatten och uppmuntrar aktivt användningen av förnybar energi genom olika åtgärder och incitament.

Viktiga överväganden för dig som är bosatt i Sverige men har hus i Spanien

Innan du installerar solceller är det viktigt att vara medveten om att den administrativa processen i Spanien kan ta lång tid. Därför är det klokt att läsa på ordentligt om regler. För svenskar med bostad i Spanien kan det vara fördelaktigt att välja en svensk solcellsleverantör och få bästa elavtal för solceller där nere. Vissa företag har kontor både i Sverige och till exempel på den spanska solkusten. Det gör det enklare för dig och dessutom kan du dra nytta av det svenska skatteavdraget Grön teknik.

Solceller i dagens Spanien

Om du överväger att installera solceller i Spanien finns det några viktiga faktorer att tänka på. Det första steget är att undersöka företag som erbjuder solcellslösningar i landet – det finns både spanska givetvis men också svenska. Om du planerar att sälja överskottsel krävs viss dokumentation och tillstånd. Kontakta företagen för att få hjälp med ansökningsprocessen och information om var du kan ansöka om de nödvändiga dokumenten. Solcellsägare behöver även:

  • Bygglov
  • Memoria tecnica
  • Legalisering

Överskottet beror på vilket elbolag du har och det är viktigt att välja en elleverantör som ger ett bra pris för eventuellt överskott eller komplettera med ett batteri för att lagra överskottsel.

Spansk administration kan dra ut på tiden

För att få installera solpanelerna måste du ansöka om bygglov. Processen för att få godkännande på ansökan kan ta tid, så det är bäst att vara ute i god tid innan du planerar att installera solcellerna.

Fördelar med spansk solel

Det finns flera fördelar med att installera solceller i Spanien. För det första är solenergi en förnybar och hållbar energikälla som minskar ditt beroende av fossila bränslen och därmed minskar din klimatpåverkan. Dessutom bidrar solenergi till att sänka elkostnaderna, särskilt med tanke på de senaste årens ökningar i elpriser.

Förutom ekonomiska besparingar erbjuder den spanska regeringen olika förmåner för spanska solcellsägare. För privatpersoner kan det finnas skattelättnader på upp till 40 %, och för företag kan det vara upp till 50 %. Dessutom erbjuds sociala rabatter för vissa grupper, som ensamstående föräldrar. Ibland kan det dock vara lite si och så med subventionerna och i vissa fall har man sagt att subventionerna är slut.