Spaniens landslag i mästerskap

januari 16, 2023
av admin
  • Namnlös design – 2023-01-16T104245.935

“La Roja” är Spaniens landslag i fotboll som har en lång och stolt historia. Efter EM-guldet 1964 skulle det dock dröja lång tid innan nästa mästerskapstitel skulle inträffa. Ett tag rådde det nästintill en förbannelse kring det spanska landslaget som misslyckades gång på gång. Allt detta skulle dock komma att brytas när Spanien lyckades vinna tre mästerskap i rad och därmed skrev historia som första Europeiska nation att göra just detta. 

EM-guldet 1964 var Spaniens första titel

1964 spelades det andra EM-slutspelet någonsin och det var Spanien som fick äran att vara värd. På den här tiden var det General Franco som styrde landet och han var givetvis på plats i finalen som spelades mot Sovjetunionen. De lag som deltog var Danmark, Ungern, Sovjetunionen och Spanien. Därmed endast fyra lag i turneringen. Idag är EM en turnering med 24 lag som är populär inom odds och betting också. Besök SvenskaSpelsajter här om du vill veta mer om odds på EM. 

I EM 1964 ställdes Spanien mot Ungern i semifinal när endast 34,713 åskådare följde matchen på Santiago Bernabéu som då tog in 110,000. Långt ifrån fullsatt alltså. Men de som hade köpt biljetter skulle få valuta för pengarna då Spanien i en dramatisk match vann med 2-1 efter förlängning. Amancio blev hjälte när han sköt in segermålet i den 112:e minuten. 

I finalen var det alltså Sovjet som väntade och även i denna match skulle det bli dramatiskt efter två tidiga mål dröjde det till den 84:e minuten innan Marcelino sköt in segermålet och EM-guldet inför 79,115 åskådare. 

En förbannelse vilade över laget

Efter EM-guldet 1964 var det inte många spanska glädjeämnen kring landslaget. Med undantag för EM-silvret 1984 tog sig Spanien inte längre än kvartsfinal i något mästerskap förrän förbannelsen bröts 2008. Det var länge känt att Spanien inte kunde lyckas i mästerskap. Trots starka trupper med högt favoritskap gick nationen på mina efter mina. VM 1994 åkte laget ut i kvartsfinal och fyra år senare blev de utslagna i gruppspelet.

2002 åkte de ur mot Sydkorea i kvartsfinal och 2006 i åttondelsfinalen. Men allting skulle komma att förändras år 2008 och en storhetstid skulle påbörjas.

De gyllene åren

Inte ens de som sysslar med betting utan licens hos Svenskaspelsajter.org hade kunnat förutspå vad som skulle hända med det spanska landslaget. 2008 vann de EM-guld i Österrike/Schweiz efter att Fernando Torres avgjorde finalen. Ett lag bestående av stommen från FC Barcelonas bästa lag genom tiderna kryddat med Sergio Ramos och andra stjärnor skulle inleda en makalös resa.

2010 spelades VM i Sydafrika och Spanien gick från klarhet till klarhet. I finalen mötte de Nederländerna och i förlängningen kunde Andres Iniesta avgöra och skjuta hem nationens första VM-guld. Av bara farten gick sedan Spanien och vann EM-guld 2012 och vann därmed tre mästerskap i rad. 

Vad händer nu med det spanska landslaget?

Sedan EM-guldet 2012 har Spanien fallit tillbaka till gamla synder. En stor anledningen till de misslyckade åren har att göra mer rekryteringen av Luis Enrique. Det var längesedan vi såg en sådan nepotism av en landslagstränare i toppfotbollen.

Såväl i EM 2020 och VM 2022 valde Enrique uteslutande att inte ta ut en enda Real Madrid-spelare. Inte heller tog han ut PSG:s kapten Sergio Ramos som visade strålande form i PSG inför mästerskapet. Något som förvånade många med tanke på att Ramos är Spaniens meste landslagsman och har vunnit allt som går att vinna.

Det märktes tydligt i VM i Qatar att det inte fanns rutinen eller mentaliteten för att vinna de avgörande matcherna. Istället var det spelskickliga tonåringar från FC Barcelona som utgjorde en stor del av laget. Det fick också konsekvenser när laget åkte ur redan i åttondelsfinalen.