Spaniens bästa lokala derbyn – del 2

januari 16, 2023
av admin
  • Namnlös design – 2023-01-16T104038.931

Det är dags för den andra delen i artikelserien av Spaniens bästa lokala derbyn. I första delen behandlade vi bland annat det katalanska derbyt och Madridderbyt men i denna artikel kommer det att bli lika spännande och en del mindre kända matcher som kanske inte alla känner till. 

Palma derby – Atlético Baleares vs RCD Mallorca

Mallorca är inte bara kända för sina fantastiska stränder utan det finns också riktigt bra fotboll att se fram emot. Det lokala derbyt inträffar dock inte varje säsong då lagen huserar i olika ligor. Därför har vi inte kunnat följa ett derby mellan lagen sedan 2017/18. Men ibland lottas de mot varandra i Copa del Rey vilket inträffat två gånger. Du har du kunnat oddsa på matcherna hos Svenska spelbolag och tagit del av många marknader.  

Derby de Murcia – Real Murcia vs Ciudad de Murcia

Murcia är en stad i sydöstra spanien men någon fotboll i världsklass har lagen inte kunnat ta del av på ett tag. Ciudad de Murcia huserar i de lägre divisionerna där du knappt kan hitta oddsbonusar eftersom det inte går att spela på dessa matcher. Men Real Murcia har en stolt historia och har gjort 18 säsonger i La Liga. Men något Derby de Murcia lär vi aldrig få se på högsta nivå. 

Nuevo Derbi de Murcia – Real Murcia vs UCAM Murcia

Detta är ännu ett derby i Murcia men med lägre status. UCAM Murcia bildades så sent som 1999 och eftersom lagen huserar i olika divisioner är det först i träningsmatcher som stadens lag drabbar samman. Därför har vi inte fått se några dramatiska tävlingsmatcher mellan Real Murcia och UCAM Murcia.

Sant Andreu derby – CE Europa vs UE Sant Andreu

Katalonien har inte bara FC Barcelona och Espanyol utan i regionen finns det andra fotbollslag. Sådana exempel är CE Europa och UE Sant Andreu som båda spelar i just Barcelona. Detta är två historiska klubbar då CE Europa bildades 1907 medan UE Sant Andreu bildades 1909. CE Europa har gjort tre säsonger i La Liga och slutade tvåa i Copa del Rey 1923. UE Sand Andreu har aldrig nått högre än Segunda Division. Lagen huserar i olika serier men när de väl möts blir det ofta intressanta bataljer. 

Salamanca derbi / ’Derbi of the 50 metres’ Salamanca CF vs Unionistas

Salamanca är en vacker liten stad i Spanien men några derbymatcher mellan Salamanca CF och Unionistas får vi inte se varje år, i alla fall inte vad gäller tävlingsmatcher. Lagen tillhör de lägre divisionerna och har aldrig tillhört den högsta serien. Men ibland möts lagen i träningsmatcher och då brukar det kunna bli hyfsat tryck.

South Madrid derby – Getafe CF vs CD Leganés

Tänker man på Madridderbyt är det nog Atletico Madrid mot Real Madrid som ligger närmast till hands. Men det finns också intensiva matcher mellan Getafe CF och CD Leganés. Detta är det första spanska derbyt som spelats i varje division och lagen har följt varandra genom seriesystemet. Men efter att Leganés åkt ur La Liga är det idag inte regelbundna tävlingsmatcher mellan lagen längre. Vi får hoppas Leganés tar sig upp igen så att denna häftiga match kan återupptas på högsta nivå. 

Santa Cruz de La Palma derby – CD Mensajero vs SD Tenisca

Detta derby på La Palma, en ö på Kanarieöarna är kanske inte det mest kända i fotbollsvärlden. Men det kan bli bra tryck när CD Mensajero och SD Tenisca drabbar samman. Inget av lagen tillhör La Liga eller ens Segunda Division utan spelar istället i de lägre divisionerna. CD Mensajero är det lag av de två som ligger högst upp i seriesystemet.