Bleka tänderna

januari 17, 2020
av admin
  • beach-3058917_1280

I samarbete med tandblekning.co

Att bleka tänderna har varit populärt under ett antal år. Dock är det något som inte alltid har pratats öppet om. Idag bleker en stor del av befolkningen sina tänder och i samband med produkter man kan använda själv har tandblekningen ökat.

Det finns flera olika metoder att bleka sina tänder. Det sker vanligtvis med hjälp av ett blekningsmedel i form av en gel som läggs på tänderna. Beroende på vilken metod som används kan det också krävas en ljusbehandling. Väljer man däremot en tandblekning hemma brukar det endast krävas att man låter medlet verka en stund på tänderna innan man sköljer bort det.

Innan du bleker tänderna

Oavsett om man ska bleka tänderna hemma eller hos en tandläkare är det rekommenderat att man gör en tandundersökning för att avgöra ifall det är möjligt att bleka sina tänder. Det finns nämligen speciella fall när blekningsmedel inte kan hjälpa till att ta bort missfärgningar. Många som bleker tänderna själva hoppar dock över att göra en undersökning.

Att välja tandblekningsprodukt

Alla som vill bleka sina tänder har olika produkter de kan välja mellan. Produkterna kommer i olika prisklasser och det finns inga garantier att alla produkter fungerar för alla personer. De tre vanligaste alternativen för alla som vill bleka tänderna hemma är:

  • Tandblekningspenna
  • Tandblekningskit
  • Tandblekningsremsor

Varje produkt kommer med instruktioner om hur de används, det brukar inte vara särskilt komplicerat. Ett kit brukar innehålla en gel som man placerar i en tandskena och sätter in i munnen. Ibland ska även en UV-lampa användas. En tandblekningspenna är inte direkt en penna utan mer lik en pensel. Man penslar medlet på tänderna helt enkelt. Väljer man tandblekningsremsor brukar det komma flera mindre förpackningar som innehåller en remsa för de övre tänderna och en remsa för de neder. Man placerar dem på tänderna och låter dem sitta kvar en stund innan man tar bort och tvättar bort eventuell gel som finns kvar.