Allt du behöver veta om kortbetalningar i Spanien

januari 7, 2020
av admin
  • spain-379535_960_720

Har du tänkt resa till Spanien och undrar huruvida ditt betalkort kommer att fungera i Sydeuropa? Här besvarar vi vanliga frågor om kortbetalningar i España.

Använd gärna Visa eller Mastercard

Spanien är ett land där kulturen är lika diversifierad som landets geografi. Huruvida detta är en bidragande orsak till framgången för dess turistnäring låter vi vara osagt. Helt klart är dock att de lokala näringsidkarna gör allt för att följa med i utvecklingen. Detta innebär att du inte kommer att ha några större problem att använda ditt kreditkort under din vistelse i Spanien.

I landet accepteras såväl Visa som Mastercard av de allra flesta företag inom turistnäringen, och på vissa ställen accepteras även American Express och andra kort. Värt att notera är att du kan behöva uppvisa giltig legitimation när du använder ditt konto- eller kreditkort för att betala för dig, och vissa företag kräver även att du visar dem ditt pass.

Så förbereder du dig inför Spanienresan på bästa sätt

När du ska resa till Spanien finns det vissa saker du bör tänka på angående kortbetalningar och penningtransaktioner i största allmänhet:

  • Använd gärna fler än ett kort – Det skadar inte att packa ner åtminstone två betalkort i plånboken, gärna ett Visa-kort och ett Mastercard.
  • Håll koll på avgifterna – Med vissa kort slipper du valutapåslag i utlandet, men andra kort har transaktionsavgifter på uppemot 2-3 % per betalning. På kreditkortonline.se kan du få en överblick över aktuella valutapåslag för de mest populära kreditkorten.
  • Delge din bank dina reseplaner – För att förhindra att ditt konto- eller kreditkort blockeras till följd av misstänkt kortbedrägeri bör du berätta för din bank att du ska resa till Spanien. Detta bör du göra innan du lämnar Sverige.
  • Ta reda på var du kan ta ut kontanter – Använd gärna ditt kontokort för att ta ut pengar från uttagsautomater. Om du behöver göra uttag på annat sätt bör du göra detta via banker eller officiella växlingskontor – i Spanien är det nämligen olagligt att inneha förfalskade kontanter. Tänk också på att växlingskurserna ofta är mindre fördelaktiga på flygplatser samt vid populära turistmål.

Använd gärna en kombination av flera betalmedel

Genom att ha flera olika betalmedel i din arsenal och använda dessa tillsammans, kan du skapa en användbar kombination som gör att du aldrig behöver hamna i trångmål. Använd gärna ett kontokort och/eller ett kreditkort för att ta ut pengar från uttagsautomater samt för att göra inköp där dessa betalmedel accepteras.

Kreditkort ger dig ofta en tidsperiod på uppemot två månader under vilken du kan göra räntefria inköp på kredit. Dessa betalar du sedan för på en enhetlig faktura som skickas till dig från ditt kreditkortsbolag. En fördel med kreditkort är att dessa ofta skyddar dig genom att tillhandahålla en reseförsäkring och/eller andra förmåner.

Om du fördelar din reskassa över två eller fler konton blir du mindre utsatt om ett kort skulle försvinna eller inte gå att använda. Du kan då även använda det kort som är mest fördelaktigt i samband med respektive inköp.